Sismik izolasyon sistemlerinin maliyet analizi - Tolay, Ahmet (My University, 2005)
Taban izolasyonunun teorisi ve uygulaması son otuz yıl içerisinde geliştirilmiştir. Taban izolasyonu, yapının depreme dayanma kapasitesini arttırmak yerine, depreme karşı tepkisini azaltma esasına dayanmaktadır. Bunun için yapı ile temel arasına düşük yatay rijitliği olan yapı elemanları yerleştirilir. Böylece yapıda yer hareketinin yani depremin neden olacağı, zorlamalar azaltılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, taban izolasyon sistemleri esas olarak kauçuk esaslı ve kayıcı sistemler olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Taban izolasyonunun teorik esasları açıklanmış, ve hareket denklemlerinin çıkarılışı sunulmuştur. ki ana gruba ait izolatörlerin, mekanik karakteristikleri ve modellenmesi konuları tarif edilmiştir. Tez çalışmasının konusu olarak, iki adet yapı modeli dikkate alınmış, taban yalıtımlı ve ankastre olarak, yapı modelleri Sta4Cad bilgisayar programları ile çözülmüş ve her iki durum için boyutlandırma yapılarak yapı maliyetleri araştırılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Depreme dayanıklı yapı tasarımında sismik yalıtım; Depremin tanımı ve oluşumu; Sismik yalıtım cihazları tipleri ve metodları; Taban yalıtımının teorik esasları