Güneş enerjisi kaynaklı ısı pompası destekli ısıtma sistemlerinin termodinamik ve termoekonomik analizi - Siyahhan, Zozan (My University, 2009)
Bu çalışmada özellikle kış ayları için fosil yakıt tüketimini minimuma indirgeyebilmek amacı ile bedava bir kaynak olan ve ülkemizde de bol miktarda bulunan güneş enerjisinden faydalanarak binaların ısıtılmasında kullanılabilecek bir sistem geliştirilmiş ve bu sistemin verimliliği matematiksel olarak nümerik yöntemle araştırılmıştır.Öncelikle bu çalışmada güneş enerjisi kaynaklı ısı pompası destekli ısıtma sisteminin performans incelemesi yapılmıştır. Bunun için Türkiye'nin güneş bakımından daha zengin olan güney bölgelerinden Antalya ili ele alınmıştır. Yıl boyunca güneş enerjisinin kullanılabilirliği incelenmiş ve bu enerji kaynağı kullanılarak ısı pompası desteği ile binaların ısıtılmasındaki uygulanabilirlik alanları belirlenmiştir. Bununla birlikte güneşin tek başına yeterli olmaması durumunda, yardımcı enerji kaynağı destekli bir sistem kurulması düşünülmüştür.Tüm bunları belirleyebilmek için sistemin enerji ve ekserji analizleri yapılmış güneş enerjisi kaynaklı ısı pompası destekli ısıtma sisteminin avantajı ile kayda değer bir enerji tasarrufu olup olmadığı ve sistemin verimliliği araştırılmıştır. Güneş enerjisinin sistem tarafından ne kadar etkili kullanıldığını, ısı pompasının getirdiği avantajları araştırmak için termodinamik ve termoekonomik analizler yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Enerji; Ekserji; Güneş