Diplotaxis-tenvifolia bitkisindeki ağır metallerin incelenmesi - Arpınar, Banu (My University, 1997)
Canlılar için hava, su ve toprak çok önemlidir. Günümüzde çeşitli nedenlerle bunlar kirlenmektedir. Ağır metallerin canlı varlıklara olumsuz etkileri vardır. Bunlar bütün canlıların metabolizmalarında birikme yapar. Bu birikmenin sonucunda canlıların bünyelerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olurlar. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yetişen doğal bitkilerden olan diplotaxis- tenuifolia'daki birikimi araştırmaktır. Bu şekilde çevre kirliliğinin daha çok olduğu yerler saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü teorik bölümü kapsamaktadır. Burada bitkinin familyası, cinsi, türü tanıtılmış, bu bitki üzerine yapılmış olan çalışmalar toparlanmıştır. Bitkide tayini yapılan ağır metallerden demir, bakır, kurşun, kadmiyumun genel özellikleri kısaca açıklanmıştır. Ayrıca çalışmanın ana yöntemini oluşturan atomik absorpsiyon spektroskopisi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm deneysel bölümdür. Bu bölümde deney için kullanılan çözeltiler, yöntemler ve atomik absorpsiyon spektrofotometre cihazının çalışma koşullan belirtilmiştir. Ayrıca burada tablolar halinde deneysel sonuçlar ve tüm grafikler bulunmaktadır. Bitkiler Okmeydanı-Çevre yolundan, Yeşilbağ'dan (Akarlar ile Arnavutköy arası), Boğaz köprüsünün Anadolu tarafındaki ayağından, Beykoz'dan ve Fenerbahçe parkından toplanmıştır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek analize hazırlanmış ve analiz sonucunda ağır metal miktarlarının yerleşim ve trafiğin yoğun olan bölgelerde, az olan bölgelere oranla daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Diplotaxis-tenvifolia bitkisi; Tayin edilen ağır metaller hakkında genel bilgi; Atomik absorpsiyon spektrofotometresi