Dersliklerin akustik performansında, iç yüzey gereçlerinin etkinliğinin saptanması - Tunçer, Mehmet Engin (My University, 2011)
Bir hacmin, akustik açıdan en önemli belirleyicilerinden biri, büyüklük ve biçiminin yanı sıra, o hacimde yer alan her türlü nesne, yüzey ve birimler ile doğrudan ilişkili olan toplam ses yutuculuğudur. Uygulamaya dönük olarak ele alındığında ise, işitsel açıdan önemli hacimlerin iç yüzeylerini oluşturan malzemeler, akustik koşulların oluşturulmasında öncelikli etkenlerdendir.Günümüzde, hacmin akustik açıdan iç tasarımı ve giydirilmesi, yapım aşaması tamamlanmış ve kullanıma açılmış çoğu mekânda bilinçsizlik, ekonomik yetersizlik ve benzeri nedenlerden ötürü göz ardı edilebilmekte ya da yeterli ilgiyi görememektedir. Bu tez ile akustik tasarımda büyük önem taşıyan iç yüzeylerin, akustik açıdan uygun olarak giydirilmiş, giydirilmemiş ve mevcut durumlarının, o hacmin işitsel konfor koşulları üzerinde ne denli büyük etki yarattığının somut olarak ortaya konulması amaçlanmıştır.Tez kapsamında YTÜ Yıldız Kampüsü'nde yer alan üç derslik örnek olarak değerlendirmeye alınarak, farklı özellikteki iç yüzey gereçleri ile kaplanmış olan hacimlerin akustik yeterlilik durumları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda getirilen önlemlerin dersliklerin tasarım aşamasında uygulanmasının, sonradan ortaya çıkabilecek iyileştirme gereksinimleri nedeniyle teknik, ekonomik ve iş gücü yükünün azalmasını sağlaması açısından yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Ayırdedilebilirlik; Simülasyon programı; Ses iletim göstergesi