Türk milliyetçiliğinin çağdaş düşünürü Nevzat Kösoğlu hayatı ve fikirleri - Özyalçın, Elif Tuğçe (My University, 2017)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında Türk milliyetçiliği ve kültür hayatı için önemli isimlerden biri olan gazeteci, avukat, yazar, siyasetçi ve fikir adamı Nevzat Kösoğlu'nun hayatı ve görüşleri değerlendirilmiştir. II. Dünya Savaşı döneminde, 1940'da doğan, 1960 ve 1980 darbeleri gibi Türkiye için birçok önemli kırılma noktalarını tecrübe eden Kösoğlu, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmiş, öğrenci derneklerinde yer almış ve Ötüken Yayınevi'nin kurucularından biri olmuştur. 1963'te üniversiteden mezun olduktan sonra bir müddet gazetecilikle uğraşmış, sonrasında avukatlık yapmıştır. Bu sırada milliyetçi camiayla iç içe olarak, Üniversiteliler Kültür Derneği'nde aktif rol almıştır. 1970'li yıllarda MHP'nin genel sekreter yardımcılığını yapmış, 1977 senesinde MHP Erzurum milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Türkiye'de hem siyasi hem toplumsal alanda derin izler bırakan 12 Eylül 1980 Darbesi ile tutuklanmış ve idamla yargılanmıştır. Yaklaşık 1,5 sene tutukluluk sürecinin ardından tutuksuz yargılanmış, 1987 yılında ise beraat etmiştir. Darbeden sonra aktif siyasetten uzaklaşan Kösoğlu, tüm mesaisini Türk kültürü ve milliyetçiliği üzerine çalışmalar yaparak geçirmiş, Kültür Bakanlığı'yla projeler geliştirerek Türkiye ve Türk devletleri arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirmek adına eserler yayımlamıştır. Birbirinden değerli çalışmalar kaleme alan Kösoğlu, bunların içerisinde çok farklı dünya görüşlerine sahip isimleri eserlerinde değerlendirmiştir. Bir dönem Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nın da başkanlığını yapan Nevzat Kösoğlu, Türk Yurdu Okullarının kurucusu olmuştur. 73 yıllık ömrüne gazetecilik, avukatlık, siyaset, yazarlık, eğitimcilik gibi birçok vasıf sığdıran Kösoğlu, 10 Ekim 2013 tarihinde yakalandığı amansız hastalık sonucu Ankara'da vefat etmiştir. Nevzat Kösoğlu, Türk milliyetçiliği ve kültür hayatıyla ilgili çalışmalarıyla ön plana çıkmış, Türk fikir hayatına önemli katkılarda bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Nevzat Kösoğlu; MHP; Milliyetçilik; Türk Yurdu Okulları; 12 Eylül 1980 Darbesi