İlköğretim müfettişlerinin çağdaş eğitim denetimi ilkelerine ve kliniksel denetime yönelik davranışlarına ilişkin öğretmen algıları - Kunduz, Emine (My University, 2007)
Bu arastırmanın genel amacı "lköğretim Müfettislerinin Çağdas Eğitim Denetimi"lkelerine ve Kliniksel Denetime yönelik davranıslarına iliskin öğretmen algılarının neler olduğunu belirleyerek; bu algıların arastırmaya katılanların kisisel değiskenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediklerini ortaya koymaktır. Arastırmanın evreni İstanbul ili Avrupa Bölümü İlköğretim okullarında çalısmakta olan öğretmenlerden olusmaktadır. Arastırmanın örneklemini, okul büyüklüğü göz önünde bulundurularak, random yoluyla belirlenen toplam bes ilçeden30 resmi ilköğretim okulu olusturmustur. Arastırmaya 634 öğretmen katılmıstır.İlköğretim müfettislerinin Çağdas Eğitim Denetimi İlkeleri ve Kliniksel Denetime yönelik davranıslarını ölçmek amacıyla arastırmacı tarafından gelistirilen anket kullanılmıstır. Anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde standart sapma, frekans,yüzde ve aritmetik ortalamalardan yararlanılmıstır. Cinsiyet, öğrenim durumu, kıdem ve okul büyüklüğü (okulda çalısan öğretmen sayısı) değiskenlerine göre farklılıkları test etmek amacıyla ise T testi, Anova ve Post Hoc testlerden yararlanılmıstır. Arastırma sonucunda elde edilen bulgular söyledir:1. İlköğretim müfettislerinin Çağdas Eğitim Denetimi İlkelerine yönelikdavranıslarına iliskin öğretmen algılarının genel aritmetik ortalaması ( X =2,85) "biraz katılıyorum" düzeyindedir.2. İlköğretim müfettislerinin Kliniksel Denetime yönelik davranıslarına iliskin öğretmen algılarının genel aritmetik ortalaması ise ( X =2,92) puanla aynı sekilde "biraz katılıyorum" düzeyindedir.3. İlköğretim müfettislerinin Çağdas Eğitim Denetimi İlkeleri ile Kliniksel Denetime yönelik davranıslarına iliskin öğretmen algıları karsılastırıldığında her iki boyut arasında istatiksel olarak p<.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin Kliniksel Denetime yönelik algıları Çağdas Eğitim Denetimi İlkelerine iliskin algılarına göre daha olumludur.4. ?lköğretim müfettislerinin Çağdas Eğitim Denetimi İlkelerine yönelik davranıslarına iliskin öğretmen algılarının cinsiyet, öğrenim durumu ve okul büyüklüğü değiskenlerine göre farklılık göstermediği ancak kıdem yönünden öğretmenlerin algıları arasında .05 düzeyinde anlamlı bir fark olduğusaptanmıstır. 5. İlköğretim müfettislerinin Kliniksel Denetime yönelik davranıslarına iliskin öğretmen algılarının cinsiyet, öğrenim durumu, kıdem ve okul büyüklüğü değiskenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüstür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Eğitim denetiminde yaklaşımlar; Bilimsel yönetim yaklaşımı; Demokratik insan ilişkileri yaklaşımı; Çağdaş denetim yaklaşımı