IMF destekli politikaların karşılaştırmalı analizi; 1990 sonrası Türkiye ve Latin Amerika örnekleri - Ertuğrul, Nihal (My University, 2004)
Tezde, dünya kapitalizminin 1990'larm başında, gelişmekte olan ülkelerde, birbirini takip eden borç krizlerinin üstesinden gelebilmek için ortaya konan ekonomik politikalar incelenmiştir. Uluslararası borç krizini takiben; Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası, borç krizi yaşayan bu ülkelere, bir çok istikrar ve yapısal uyum politikaları tavsiye etmiş ve bir kısmına da bu politikaları uygulamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, kuramsal yaklaşımların ekonomik krizlere bakışları anlatılmıştır. İkinci olarak çalışma, Brezilya, Meksika, Arjantin ve Türkiye gb. ülkelerde ekonomik krizlerin etkilerini göstermeye çalışmıştır. Çalışmanın son bölümünde, istikrar ve yapısal uyum politikalarının değişik ülkelerdeki etkisi incelenmiş ve kullanılan ekonomik araçların, ekonomik dalgalanmaları ve krizleri gidermede tamamen başarılı olamadıkları görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Ekonomik kriz genel bir çerçece; Uluslararası para fonu