Strateji geliştirme ve değerlendirme yaklaşımı ve uygulaması - Kandakoğlu, Ahmet (My University, 2006)
STRATEJ GEL RME ve DE ERLEND RME YAKLA IMI veUYGULAMASIAhmet KANDAKO LUKarar ortam nda devaml olarak ortaya ç kan ve organizasyonel ba ar n detaylariçeren ?ne durumday z?? ve ?nereye gidiyoruz?? sorular organizasyon yönetimiiçerisinde s kça sorulmaktad r. Bununla birlikte, organizasyonlar n ba ar eldeedebilmeleri için ?k tl kaynaklar öncelikle hangi stratejiler içinkullanmal z?? sorusunun cevab da gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktad r.SWOT (Güçlü Yönler, Zay f Yönler, F rsatlar ve Tehditler) analizi karar ortam içve d faktörleri göz önünde bulundurarak analiz edebilen ve yayg n olarak kullan lanbir karar analizi yöntemidir. AHP (Analitik Hiyerar i Proses) ise hem objektif hem desubjektif de erlendirme ölçütlerini dikkate alabilen ve yayg n olarak kullan lan birçok ölçütlü karar verme tekni idir. Çok ölçütlü karar verme modellerinin SWOTanalizi ile birlikte kullan (A'WOT yakla ), SWOT analizindeki faktörlerinsay sal olarak de erlendirilebilmesine ve kendi aralar nda önceliklendirilmesineolanak sa lar. Bu birlikte kullan mda, SWOT analizi karar ortam n olu turulmas ,AHP ise SWOT faktörlerinin kendi aralar nda s ralanmas sa lamaktad r.Bu çal mada, orijinal A'WOT yöntemindeki klasik AHP yerine Bulan k AHPyakla kullan larak SWOT faktörleri önem derecesine göre a rl kland lm r.Organizasyon stratejileri, en büyük a rl a sahip SWOT faktörlerini kapsayacakekilde belirlenmi ve ili kili oldu u SWOT faktörleri için elde edilen a rl klar ntoplam olarak ifade edilerek önceliklendirilmi ve de erlendirilmi tir. Ayr ca,önerilen yakla gerçek dünya uygulamalar nda desteklemek amac yla modüler,esnek ve tekrar kullan labilir bir yaz m geli tirilmi tir.Yap lan uygulamalar sonunda, önerilen birle tirilmi yakla m ve geli tirilenyaz n, karar ortam analiz edilerek strateji geli tirme ve de erlendirme sürecindekullan labilecek özgün, kullan ve esnek bir karar destek sistemi olu turdu ugörülmü tür.Anahtar Kelimeler: SWOT, Bulan k AHP, A'WOT, Bulan k Mant k, StratejiGeli tirme, Strateji De erlendirme
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Önerilen yaklaşımdaki temel teknikler; Strateji geliştirme ve değerlendirme yaklaşımı; SWOT Analizi