5,6-diamino fenantrolinden yeni vic-dioksim ligandları ve metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu - Erden, İbrahim (My University, 2001)
Koordinasyon bileşikleri, analitik kimya, biyokimya, boya ve ilaç kimyasındaki gibi geniş kullanım alanının oluşundan, son yıllarda pek çok araştırmacıya konu olmuştur. Özellikle, koordinasyon kimyasında 1,2-dioksimlerin (vic-dioksim) kompleksleri önemli bir yer tutar. vic-Dioksimlerin geçiş metal kompleksleri biyolojik model bileşik olma özelliğine sahiptir. vic-Dioksimler, geçiş metalleri ile kararlı şelat tipi kompleksler oluşturduğundan büyük önem taşımaktadır. Değişik amaçlar için oldukça kararlı vic- dioksim kompleksleri hazırlanmıştır. Bizim çalışmamızda ilk olarak 1,10-fenantrolinden dumanlı nitrik asit ve sülfat asidi ile 5- nitro-l,10-fenantrolin sentezlendi. İkinci basamakta 5-nitro-l,10-fenantrolinin, hidroksilamin hidroklorür ile indirgemesinden 5-nitro-6-amino-l,10-fenantrolin elde edildi. Sonraki basamakta ise 5-nitro-6-ammo-l,10-fenantrolinin hidrazin hidratın Pd/aktif karbon katalizörlüğünde indirgenmesinden 5,6-diamino-l,10-fenantrolin elde edildi. Çalışmamızda, 5,6-diamino-l,10-fenantrolin ve sırasıyla (E,E)anti-dikloroglioksim ve (E,E)anti-klorometilglioksim ile l,10-fenantrolino(5,6-b)2,3- dMdroksiimino(l,4)diazin (Lı) ve l,10-fenantrolino-5,6-bis (2,3-diWdroksiimino-l-aza)propan (L2) ligantlannın sentezi açıklanmaktadır. Daha sonra elde edilen ligantlann, Co(II) ve Ni (II) tuzlan ile, Co(II) ve Ni (II) kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen yeni bileşikler elementel analizle birlikte FTIR, 'H-NMR (DMSO-de), MS, UV-vis spektrofotometre ve magnetik susseptibilite ile karakterize edildi. Ligandlann ve Co(II) ve Ni(II) komplekslerinin protonasyon sabitleri ve toplam teşekkül sabitleri potansiyometrik olarak, TITFIT bilgisayar programı kullanılarak hesaplandı. Lı ligandının Co(II) ve Ni (II) komplekslerinin metal/ligant oranlan, Co(II)/Ll: 1/1 ve Ni (II)/L1: 1/1 olarak bulundu. Lı ve L2 ligandlarımn Co(II) ve Ni(II) komplekslerinin paramagnetik olduğu ve bunların magnetik susseptibilite değerleri sırası ile Co(II)-Lı:7.5 ve Ni (II)-Lı: 5. 55 BM.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Oksimler; Oksim ligandlarve kompleksler; Vic-oksimler; 1,10-fenantrolin