Tarihsel perspektifte Türkiye`de kişi özgürlüğü ve güveniliği - Yılmaz, Nurullah (My University, 2006)
Bu çalışmamızda, temel hak ve özgürlükler arasında vazgeçilmez bir yeri olan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ele alınmıştır. Çalışmada kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, Türk ve dünya tarihi açısından ele alınıp, günümüzdeki haliyle bir kıyaslama yapılması amaç edinildi. Kavramın geçirdiği tarihsel süreçle birlikte, Türk Anayasalarının kavramı ele alış biçimi, yürürlükteki Anayasa ve ona göre şekillenen bazı yasalar kişi özgürlüğü ve güvenliği açısından irdelenmeye çalışıldı. Yeri geldiğince uluslararası hukuk normları arasında bizim de taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve bu Sözleşmenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından uygulanması somut bazı örnekler verilerek anlatıldı.Çalışmamızın birinci bölümünde kişi özgürlüğü ve güvenliği kavramının, tarihi süreç içerindeki seyri incelendi. Antik Çağdan başlayarak Ortaçağ, oradan Osmanlı Devletindeki gelişmeler, uluslararası gelişmeler ve Cumhuriyet Anayasaları irdelendi. İkinci bölümde ise günümüz hukukundaki kişi özgürlüğü ve güvenliği anlayışı 1982 Anayasası paralelinde,konuyla ilgili olan bazı kanunlarla birlikte ele alınarak mevcut halinin anlaşılması hedeflendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Kişi özgürlüğü; Kişi özhürlüğünün batıdaki gelişimi; Türk hukukunda kişi özgürlüğü