Yetişkinlerde empatiyi yordamada hayvan hakları ile ilgili tutumların incelenmesi - Demir, Aybüke (My University, 2020)
Bu araştırmada, yetişkin bireylerin hayvan haklarına ilişkin tutumlarının ve empati düzeylerinin cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama, şu anda ve geçmişte hayvan sahibi olup olmama, hayvan hakları ile ilgili bir sivil toplum kuruluşuna üye olup olmama ve toplu taşıma araçlarında hayvanlarla ilgili videolar izleyip izlememeye göre anlamlı fark gösterip göstermediği ve hayvan hakları ile ilgili tutumların empatiyi ne derecede yordadığının incelenmesi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen, 18-72 yaş aralığında, 289 kadın ve 204 erkek 493 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacı ile Hayvan Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği (Akoğlu, 2014), Temel Empati Ölçeği (Çapa- Aydın, Erdur-Baker ve Topcu, 2010) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar İçin t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Çoklu Standart Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama, şu anda ve geçmişte evcil hayvan sahibi olup olmama ve hayvan hakları ile ilgili bir sivil toplum kuruluşuna üye olup olmama açısından bireylerin hayvan haklarına ilişkin tutumları arasında anlamlı farklılıklar vardır. Ayrıca cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama açısından katılımcıların empati düzeyleri arasında anlamlı farklar olduğu bulunmuştur. Bir diğer bulguya göre hayvan hakları ile ilgili tutumların empatiyi anlamlı şekilde yordamaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Empati; Hayvan hakları; Hayvan haklarına yönelik tutum