İstanbul Boğazı kentsel değerlerinin aydınlatma yönünden incelenmesi ve öneriler - Geçioğlu, Elif (My University, 1997)
İstanbul Boğaziçi ön Görünüm Bölgesi'nde, Kentsel Değerler ve Aydınlatma konulu tez çalışması kapsamında, Anadolu ve Rumeli yakasında kentsel değerler belirlenmiş ve bu değerler kent aydınlatma ilkeleri açısından incelenmiştir. Tez çalışmasının birinci bölümünde kent aydınlatma ilkeleri kapsamında yer alan "yapıların dışında kalan kentsel değerlerin aydınlatılması" konusu incelenmiştir. Burada, kent dokusunu oluşturan meydan, yaya yolu, park, bahçe, yeşil alanların ve bu alanlarda bulunabilecek ağaç, su öğeleri ve plastik öğelerin aydınlatılması konulan temel ilkeler doğrultusunda anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Boğaziçi ön Görünüm Bölgesi'ndeki kentsel değerlerin belirlenmesine çalışılmış, bu değerler özelliklerine göre on grupta toplanmıştır. Boğaziçi'nin tarihçesi ve geçmişten günümüze ulaşan yapıların ve doğal örtünün mimari dokusuna değinilerek, yapılan belirleme çalışmaları haritaya dökülmüş ve bütün bu değerler gruplanarak listelenmiştir. Üçüncü bölümde, Anadolu ve Rumeli yakasında belirlenen kentsel değerler ayrı bölümlerde ele alınarak, ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Her iki yakada incelenen yerlerde aydınlık düzeyi ve ışıkılılık ölçmeleri yapılmış, tarihi özelliği olan mimari yapıların tarihçelerine ve mimari özelliklerine kısaca değinilmiş, mevcut aydınlatma durumları belirlenmiştir. Her grup için elde edilen bilgiler tablolar halinde sunulmuştur. Dördüncü bölümde incelenen kentsel değerlerin, kendi özelliklerine göre bir değerlendirme sistemi içinde, aydınlatmadaki öncelik sıralan belirlenmiş, çeşitli önerilerde bulunulmuş, elde edilen veriler tablo ve harita üzerinde gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kent aydınlatma; İstanbul ve Boğaziçi; Boğaziçi'nde yer alan kentsel değerler