Hasarlı betonarme yapılarda onarım-güçlendirme esasları ve bir uygulama örneği - Şahin, Eray (My University, 2004)
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada öncelikle onarım ve güçlendirme hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise 1975 Deprem Yönetmeliği'ne göre boyutlandırılmış betonarme bir yapının 1997 Deprem Yönetmeliği'nin şartlarına uygunluğu bilgisayar programı yardımıyla analiz edilerek güçlendirme durumu incelenmiştir. Birinci bölümde yapıların onarım ve güçlendirmeye ihtiyaç duyma sebepleri, yapı tasarımının ana ilkesi, onarım ve güçlendirmenin tarifleri ve arasındaki fark, onaran ve güçlendirme planlamasına etkiyen faktörler belirtilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümlerde yapılarda depremin ortaya çıkardığı ve depremden dolayı oluşan hasarlardan bahsedilmiş ve depremden dolayı oluşan hasarların sebepleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, deprem sonrası ilk inceleme, acil geçici koruma önlemleri ve yöntemleri ile onaran ve güçlendirme öncesindeki detay inceleme üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde betonarme elemanlarda çatlama ve ezilme olayının tarifi yapılmıştır, taşıyıcı olmayan ve taşıyıcı olan yapı elemanlarında oluşan çatlak ve hasarlar ile bunların hangi sebeplerle oluştuğu konusunda bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde ise, onarım ve güçlendirmede kullanılan malzemeler, uygulama teknik ve yöntemleri ile bu konuda Avrupa'daki standart oluşturma çalışmaları ve amaçlan ifade edilmiştir. Yedinci bölümde, betonarme binalarda deprem güvenliğinin belirlenmesi ve güçlendirmeye karar verme ile güçlendirme projesinin ilkelerinin oluşturulması konusu üzerinde durulmuştur. Sekizinci bölümde ilave eleman olmaksızın kolonların, perdelerin, kirişlerin, kiriş- kolon birleşim bölgelerinin, döşemelerin ve temellerin onaran ve güçlendirilmesi konusundaki teknik ve yöntemler ile bunların ne şekilde uygulanması gerektiği ayrıntılı şekilde anlatılmıştır. Dokuzuncu bölümde mevcut yapıya perde, çelik çaprazlar, kanat duvarlar gibi yeni taşıyıcı elemanlar ilave edilerek sistemin güçlendirilmesinden bahsedilmiştir. Onuncu bölümde yapılardaki korozyon hasan ve onaranı hakkında bilgi verilmiştir. On birinci bölümde, onarılmış/güçlendirilmiş yapı sistem ve elemanların üzerinde yapılan bazı deneyler ile yapıların davranışları konusundaki deney sonuçlan hakkında bilgi verilmiştir. On ikinci bölümde ise 1975 Deprem Yönetmeliği'ne göre projelendirilip inşa edilmiş betonarme bir yapının STA-4 Yapı Analiz Programı kullanılarak analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda güçlendirmeye karar verilmiştir. Kolon mantolanması ve perde ilavesi yapılarak oluşturulan yeni sistemin analizi yapılmıştır. Gereken temellerde de güçlendirmeye karar verilmiştir. Böylece binanın depreme karşı güvenliği artırılmıştır. Güçlendirmeden önce kesit ve donatı bakımından yetersiz olan taşıyıcı elemanlar (kolon, perde) yeterli hale getirilmiştir. Deprem yüklerinin büyük bir kısmının ilave perdeler tarafından karşılandığı görülmüştür. On üçüncü bölümde ise sonuç ve önerilerden bahsedilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Betonarme yapılardaki depremle ilgili hasarlar; Betonarme yapılarda oluşan çatlak ve hasar türleri; Onarım-güçlendirme