Kiremit sektöründeki endüstriyel atıkların geri kazanılması - Özçay, Ünal (My University, 2010)
Ülkemizde, tuğla ve kiremit ana ürünleri bazında 418 adet tesiste tuğla ve kiremit üretimi yapılmaktadır. Tuğla ve kiremit yapımında yüksek tonajlı doğal kil kullanılmakta olup, özellikle Tekirdağ, Turgutlu, Salihli, Kütahya, Eskişehir, Çorum, Boyabat, Tokat, Nevşehir gibi bölgelerde üretim yapılmaktadır.Tuğla ve kiremit üretimi ve taşıma işlemleri esnasında, malzemenin bir kısmında kırılmalar olmakta ve bu kırıklar atık olarak ayrılmaktadır. Genellikle, üretimin % 2-5 oranında zaiyat çıkmaktadır. Bu zaiyatın tekrardan başta tuğla ve kiremit üretiminde değerlendirilmesi neticesinde, hem ekonomik hem de çevresel katma değer sağlayacağı aşikardır. Bununla beraber tuğla ve kiremit atıklarının yanı sıra termik santrallerden yılda 15 milyon tonun üzerinde uçucu kül ortaya çıkmaktadır. Bu uçucu küller, depolanması veya bertaraf edilmeden atılması önemli ölçüde çevre kirliliğine ve problemlere neden olmaktadır. Bu tip atıkların önemli bir ekonomik kaynak olarak görülmesi mevcut sorunların çözümü için gereklidir.Bu tez çalışmasında, farklı oranlarında Muttalıp kili, kiremit atığı, Seyitömer ve Tunçbilek uçucu küllerini içeren reçeteler oluşturularak standartlara uygun kiremit üretimi gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Tuğla ve kiremit endüstrisi; Kil ocağından kilin getirilmesi; Kiremit atıkları ve uçucu küllerin farklı sektörlerde değerlendirilmesi