Haliç Bölgesindeki yapılarda zemin koşulları nedeniyle oluşan oturmaların önlenmesi - Çetin, Hakan (My University, 1996)
Haliç zemini, kalın bir dolgu tabakasıyla kaplıdır. Bölgede yapılan yapılarda ko- hezyonlu tabakaların zamanla sıkışması sonucunda konsolidasyon oturmaları gö rülmektedir. Bu oturmalar, yapılarda önemli hasarlara yol açarak, yapının mu kavemetinin azalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda önemli bir deprem kuşağında yer alan bu bölgede, depremin meydana getirebileceği hasarların önlenmesi için, ya pıların azalan mukavemetinin tekrar artırılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, zemin oturmaları nedeniyle oluşan, yapı hasarlarının iyi leştirilerek olası bir depreme karşı yapı dayanıklılığım artırmanın yöntemlerini açık lamaktır. Bu çalışma, dolgu zeminlere iyi bir örnek oluşturan ve zemin otarmalarının sıkça rastlandığı Haliç Yöresi üzerinde yapılmıştır. Formüllü, monografik, bir an latımdan daha çok, bilgilendirmeye dönük bir anlatımla hazırlanan çalışma, altı ana bö lümden oluşmaktadır. Giriş bölümü olan I. Bölüm'de problemin tesbiti yapıldıktan sonra, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve önemi açıklanıp, yapı oturmalarının önlenmesinin sı nıflandırılması hakkında bir de varsayım yapılmıştır. Bu bölümde ayrıca konuyla ilgili bazı tanımlar da açıklanmaya çalışılmıştır. Halic'i ve özelliklerini tanıtan E. Bölüm'de Halic'in coğrafi durumu, tarihsel ge lişimi, jeolojik özellikleri, ve deprem riski sırasıyla anlatılmıştrr. Yapılarda oturmaların neden ve nasıl olduğunun açıklandığı D3. Bölüm'de yapı otar malarının tarifi, türleri, çok geniş olarak nedenleri incelenip bu otarmaların yapılara nasıl etki ettiği açıklanmış ve yapı oturmalarının gözlenmesi hakkında çok kısa bir bilgi verilmiştir. Haliç Kıyıları'ndaki temel ve stabilite sorunlarına ise IV. Bölüm'de değinilmiştir. Yörede yapılan bazı binaların temel sistemleri hakkında çok kısa bilgi verildikten sonra, yörede gözlenen yapı oturma ve dönmelerine ilişkin örnekler verilmiştir. Çalışmanın esas amacım oluşturan yapı oturmalarının önlenmesi V. Bölüm'de an latılmış, bu önlemler yapı içi ve yapı dışı olarak ikiye ayrılmıştır. Yapı içi önlemler kıs mında temel takviyesi yöntemleri, yapının taşıma gücünün artırılması, çatlakların ona rımı, farklı yaştaki betonların kaynaştırılması anlatılmıştır. Yapı dışı önlemler kısmında ise, zemin iyileştirilmesi yöntemlerine ve yapının yapı dışında kazık perde bir sisteme bağlanarak mukavemetin artırılabileceğine çok kısa olarak değinilmiştir. Son bölüm olan VI. Bölüm'de önceki bölümlerde yapılan açıklamaların bir so nucuna gidilmiş ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Haliç; Yapı oturmaları; Temel