Toz metalurjisi yöntemiyle üretilen kesici uçların proses, yapı ve mekanik özellik ilişkileri - Yılmaz, Ozan (My University, 2006)
Kesici takımlar, sert metallerin şekillendirilmesinde kullanılan, yüksek kaliteli, hassas boyuta sahip, ileri teknoloji malzemeleridir. Kesici takım uçlarının üretimi sırasında takımın kullanılacağı şartlar, malzeme seçiminde önemli yer tutar. Kesici takım malzemelerinden beklenen ortak özellikler, sertlik, aşınma dayanımı, meneviş kalıcılığı, tokluk ve ekonomikliktir. Yüksek hız takım çelikleri sinterleme mekanizmaları, difüzyonun sağlanması için önemli bir parametredir. Bu yüzden kontrollü bir sinterleme ile istenilen mekanik değerler elde edilir. Isıl işlemler ile parça istenilen en iyi mekanik özelliklerine ulaşmış olur. Son olarak da kimyasal kaplama işlemleri ile nihai parça üretilmiş olur. Uygun takım malzemeleri veya kesici takımların kullanıldıkları ortamdaki malzeme ile temaslarında yükselen sıcaklıktan etkilenmemeleri sağlanabilir. Bu sayede daha uzun kullanım ömrü ile ekonomiklik de sağlanmış olur. Bu çalışmada takım çeliklerinin geleneksel yöntemle ve toz metalurjisi yöntemiyle üretim prosesleri hakkında bilgi verilmiş, proseslere etki eden faktörler incelenmiştir. TM ile üretilen parçaların mikro yapıları, proses ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkileri gözlemlenmiştir. Çeşitli kesici uçlar incelenmiş, bileşimin ve ısıl işlemlerin parçanın mekanik özelliklerine etkileri deneysel verilerle desteklenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Toz metalurjisi; Takım çeliklerinin üretimi; Sert metal tozlarının üretilmesi