Mevcut yapılara ait belgelerin saklanması ve paylaşıma açılması için bilgisayar olanaklarının araştırılması - Gülcük, M. İzim (My University, 1998)
Bu çalışma ile amaçlanan, bir mimarlık arşivinin paylaşılması konusunda bilgisayar olanaklarının araştırılmasıdır. Bu araştırma sonucunda ise, böyle bir paylaşım için uygun bir ortam -ki açıklanan sebepleri ile seçilen ortam Internet'tir- ve bu ortamda bilgi paylaşabilmek için uygun bir yöntem önerilmiştir. Bu ortam ve yöntemin sınanabilmesi için de, araştırma sonuçlarına dayanan bir WWW sitesi prototipi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Yöntem olarak öncelikle paylaşılmak amacıyla belgelenmeye uygun yapılar belirlenmiş, bu yapıların belgelerinin kullanıcılarına ait bir profil tanımlanmış, paylaşılacak bilgi ve altbilgilerin hiyerarşisi, içeriği için bir envanter standardı oluşturulmuş ve bu envantere eklenerek yapıya ait kayıdı destekleyen ek belgeler tanımlanmıştır. Arşivin paylaşılacağı ortam belirlenerek, bu ortam ayrıştırılabilir özellikleri ile ortaya konmuştur. Enformasyon ve arayüz tasarımı kriterleri araştırılmıştır. Bu araştırma ile, elindeki mimarlık bilgisini arşivleyen ve bu arşivi dijital bir ortam ile kaybolma, yıpranma gibi tehlikelerle karşılaşmaksızın paylaşmak isteyen kişi, grup ve kurumların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi, bu konuda başlatılabilecek bir çalışmaya rehber olması hedeflenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Belgeleme; Mimarlık mirasının aktarılması; Belgelerin saklanması ve paylaşımı