Bulanık mantık ile Türk Deniz Kuvvetleri'nin gereksinimine uygun gemi seçimi - Yakut, Egemen Özgür (My University, 2004)
Bulanık Mantık (BM), temelleri 1965 yılında Lotfı Zadeh tarafından atılmış bir karar verme yöntemidir. Bu karar verme sisteminin oluşturulmasından amaç, insan mantığına yakın bir mantık oluşturmak ve karar verme aşamasında karşılaşılan bir takım belirsizlikler olmasına karşın istenen sonuca ulaşmaktır. Endüstride çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasına karşın, özellikle dizayn aşamasında birbiriyle çelişen çok fazla girdiye sahip Gemi İnşa uygulamalarında son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Bulanık Mantığın temelleri, kullanım alanları incelenmiş ve gemi inşa alanında şimdiye kadar bulanık mantıkla çözümlenmemiş bir problem ele alınarak elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Bulanık Mantığın özellikle gemi dizaynı aşamalarında mühendislere en uygun koşullarda karar verme olanağı tanıdığını gösterebilmektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Bulanık mantık bulanık kümeüyelik işlevleri; Bulanık küme teorisi ve tanımlar; Bulanık kontrolün yapısı