Dağıtık üretim içeren bir güç sistemi için gerilime bağlı yeni bir koruma karakteristiğinin geliştirilmesi - Kılıçkıran, Hasan Can (My University, 2019)
Güç sistemlerinde son yıllarda yaşanan değişimler koruma sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılmıştır. Güç sistemlerinde daha sık gözlenmeye başlayan dağıtık üretim birimi bağlantıları ve mikroşebeke işletimi gibi etkenler güç akışını etkileyerek koruma sistemleri açısından olumsuz etkiler yaratabilmektedirler. Teknolojik gelişmelerin koruma elemanları üzerindeki etkileri sayesinde bugün mevcut olan sayısal röleler ile standart koruma yöntemlerinden farklı yöntemler izlemek mümkündür. Bu gerçekler göz önüne alınarak bu çalışma güç sistemlerindeki geleneksel koruma yaklaşımına alternatif bir yöntem önermektedir. Bu amaçla, literatürde bu problemi ele alan çalışmalar derlenerek bir standart dışı karakteristiğin taşıması gereken özellikler belirlenmiş ve liste halinde sunulmuştur. Önerilen yöntem, ilk önce bir standart dışı karakteristik ortaya konularak ve daha sonra çift karakteristiğe dayalı bir koruma yaklaşımı sunularak oluşturulmuştur. Yöntemin etkinliği IEEE 14 baralı sistem üzerinde farklı dağıtık üretim senaryoları göz önüne alınarak denenmiş ve standart karakteristik kullanan geleneksel yöntemler ile karşılaştırmalı olarak sonuçlar sunulmuştur. Sonuçlar röle koordinasyon probleminin bir optimizasyon problemi olarak ifade edilmesi ve bu problemin genetik algoritma kullanılarak çözülmesi ile elde edilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, önerilen yöntem ile işletilen koruma sistemleri geleneksel yöntem ile işletilenlere göre daha hızlı çalışmakta ve dağıtık üretim birimlerinin sistemde mevcut olması durumunda dahi koruma koordinasyonunu sağlayarak güvenilir bir koruma yapabilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Genetik algoritma; Güç sistemlerinde koruma; Optimal koruma koordinasyonu; Sayısal röleler; Standart dışı karakteristikler