Açık ekonomi makro ekonomi modellerinde beklenti ve spekülatif köpük kavramlarının analizi - Öğüt, Kaan İrfan (My University, 2009)
Çalışmada dünyada küresel çapta likidite bolluğunun hakim olduğu süreçte, finansal varlıkları spekülatif olarak değerlenen, özel sektörünün yatırımlarını dış borçlanmayla finanse ettiği, enflasyon hedeflemesi ve yönetilen dalgalı döviz kuru rejimi uygulayan küçük bir ülkenin ekonomisi modellenerek, konjonktüre bağlı olarak değişen beklentilerin neden olacağı sonuçlar incelenmiştir. Likidite bolluğu sürecinin, spekülatif köpükleri destekleyen yapısı ve neden olduğu kırılganlık da ele alınmış ve bu sürecin sürdürülebilirliği sorgulanmıştır. Buna benzer dönemlerin dünyada daha önce de yaşanmış ve iktisatçılar tarafından tartışılmış olması, bu tartışmaların da bir teorik arka plan olarak değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu alanda iktisat literatürünün göz kamaştırıcı zenginliğine de dikkat çekilmiştir. Likidite bolluğu sürecinin altında yatan aşırı arz / eksik tüketim dinamiklerinin beslediği kapitalizmin finansallaşması olgusuna da dikkat çekilmiş, Marx'tan, Fisher, Kalecki, Schumpeter, Mises, Hayek, Keynes ve Minsky'e bir dizi iktisatçının görüşlerine yer verilmiştir. Açık ekonomi makroekonomi modellerinin öncülüğünü yapan Mundell ? Fleming ve Dornbusch teorilerinin çerçevesinde geliştirilen modellerin çözümleri için diferansiyel denklem sistemleri kullanılırken, beklentilerin spekülatif yapısına, ekonomik birimlerin asimetrik davranışlarına vurgu yapılmıştır. Dördüncü bölümde belirsizlikler Poisson şokları kullanılarak modellere dahil edilmiş ve stokastik diferansiyel denklemlerle çalışılmış, modellerin istikrarlı olup olmadıkları faz diyagramları aracılığıyla incelenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Küresel likidite bolluğu dönemi 2002-2007; Küresel enflasyon-deflasyon tartışması ve küresel reel faiz oranları