Beyoğlu Ahududu Sokağı ve sokakta yer alan 31 no'lu Arapoğlu evinin korunması için öneriler - Yalçın, Burcu Selcen (My University, 2003)
Bu tezin amacı, Beyoğlu'nun günümüzde en canlı noktası olan istiklal Caddesi'ni dik kesen Ahududu (Sadri Alışık) Sokağı ve sokaktaki bir 19, yy. konutu olan Arapoğlu Evi'nin korunmasıyla ilgili koruma önerileri geliştirmektir. Giriş bölümünde, çalışma kapsamı, izlenen yöntem ve elde edilen bulgular hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Beyoğlu semtinin tarih boyunca geçirdiği evrelere ve sosyal açıdan doruk noktasını ulaştığı 19. yüzyıldaki yaşam tarzı ver önemli spsyal olaylarına değinilmiştir. Semtin mimari oluşumunda Osmanlı İmpatatörluğu'hun içinde bulunduğu batılılaşma hareketi ve başkentte artan nüfusun etkileri irdelenmeye çalışılmıştır. Daha sonraki bölümde, Ahududu Sokağı ile ilgili toplanan bilgiler değerlendirilip, sokağın günümüzdeki durumu İle ilgili analiz çalışmaları yapılmıştır. Sokağın 1/200 silueti çıkarılarak cephelerin mimari rehabilitasyonu için Öneriler getirilmiştir. Sokağın mimari zenginliğinin yitip gitmemesi, mevcut yapıların yeniden değerlendirilmesi için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği tartışılmıştır. Ahududu Sokağı 31 numarada yer alan Arapoğlu Evi, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olmalıdır. Yapı, günümüzde herhangi bir onarımdan geçmediği için oldukça yıpranmış ve bakımsız durumdadır. Hem planlama, hem de dekorasyon özellikleri açısından yapıldığı dönemin mimari anlayışına ışık tutan Arapoğlu Evi'ni daha iyi tarayabilmek amacıyla, bilimsel ölçme ve belgeleme yöntemleri kullanılarak hazırlanan mevcut durum analizi tezin dördüncü bölümünde yer alır. Beşinci bölümde, yapının mevcut durumunun yorumlanması sonüciü hazırlanan restitüsyon projesi yer alır. Restitüsyon projesi, Arapoğlu Evi ile aynı dönemde Beyoğlu'nda inşa edilmiş yapıların incelenmesi ve eski ev ve sokak sakMerinin anlattıkları çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu bölütnün arkasından, yapı için yeni bir işlev önerilmiş ve restorasyon projesi hazırlanmıştır. Yaprya olabildiğince az müdahale edilmesi öngörülmüştür. Arapoğlu Evi, 19. yy.'ın sivil mimarlığına Örnek oluşturan önemli bir yapıdır. Döneminin mimari Mmüğinin üç boyutlu olarak gelecek nesillere aktarılması için koruninası gereklidir. Ahududu Sokağı'nda bu ve bundan sonra yapılacak benzer çalışmalar, semtin sosyal ve kültürel anlamda canlanmasına katkıda bulunacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Beyoğlu; Beyoğlu Ahududu Sokağı; 31 no'lu arapoğlu evi; Restitüsyon; Restorasyon