Hetaril-substitue tiyazolidin-4-on sentezleri - Can, Mustafa (My University, 1998)
Biyokimyasal ve farmasötik olarak incelenmeleri nedeniyle konjuge heterohalkalı bileşikler ve türevleri organik kimyanın en önemli sınıflarından birini oluşturmaktadır. Tekstil endüstrisinde boyarmadde olarak kullanılmalarının yanı sıra antibiyotik, antibakteriyal, antileukemik antimalaryal, antiparasitikal, antifungal, diuretik, organoleptik, tuberkulosidal ve analjezik gibi biyolojiksel aktiviteleri nedeniyle kükürt ve azot içeren heterohalkalı bileşikler, özellikle çağımızın son yirmibeş yılında ilgiyi üzerlerine çekmiş bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen önemlerinden ötürü, bu çalışma tıbbi özelliklere sahip olabilecek bileşikler sınıfına katkıda bulunabilmek amacıyla planlanmıştır. Bu nedenle, ilk olarak, bazı substitue aromatik aminlerin kinaldinin yükseltgenmesinden hazırlanan kinolin-2- karboksaldehid ile kondenzasyon reaksiyonundan çeşitli iminler (Schiff bazları) elde edilmiştir, ikinci aşamada, bu Schiff bazları sırasıyla tiyoglikolik asid ve tiyolaktik asid ile muamele edildiğinde kondezasyonu takiben halka kapanması gerçekleşerek kinolil- substitue 4-tiyazolidinonlar oluşmuştur. Son olarak, sentezlenen yeni bileşiklerin yapısı ultraviyole, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektral verileriyle aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Schiff bazlar; Tiyazolidinonlar; İminler; Kinolin-2-karboksaldetod; Halkalanma; Tiyazolidinon; Biyolojik aktivite