Bayesgil istatistik yöntemleri ile pırlanta fiyatının analizi - Cılız, Can (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı Bayesgil regresyon analizi ile pırlanta fiyatlarının incelenmesidir. Çalışmada diğer parametre tahmin yöntemlerinden de bahsedilmektedir. En çok olabilirlik metodu üzerinde özellikle durulmuş olup Bayes yaklaşımı ile olan ilgisinden söz edilmiştir. Ayrıca prior ve posterior dağılım kavramları üzerlerinde de durulmuştur. Prior dağılımların posterior dağılım üzerine olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında pırlanta fiyatlarının belirlenmesinde etkin olan faktörlerden yola çıkılarak bir regresyon modeli kurulmuştur. Prior dağılım bilgileri ile örnekten gelen bilgiler birleştirilerek yeni bir regresyon modeli oluşturulmuştur. Böylelikle regresyon modelinin parametreleri için elde edilen güven aralıklarının uzunluklarının azaldığı gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Prior dağılım; Posterior dağılım; Bayesgil regresyon