Absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin termodinamik analizi ve boyutlarının minimizasyonu - Boz, Barış (My University, 2005)
Son yıllarda enerji tasarrufu sağlama nedeniyle önem kazanan ucuz enerji kullanma politikası her sektörde olduğu gibi soğutma sektöründe de uygulanmaya çalışılmıştır. Soğutma sistemlerini daha ucuza işletme amacıyla klasik yöntemlerin dışına çıkılmış absorbsiyonlu soğutma sistemlerine geçilmiştir. Bu sayede alternatif enerji kaynaklan kullanılmış, güneş enerjisi - jeo termal enerji - atık ısı gibi ucuz kaynaklarla soğutma sistemi tamamlanmıştır. Fakat bu sistemler genellikle büyük yatırımlar için kullanılışlı olmuş küçük kapasitelerde pek önemsenmemiştir. Bu çalışmada absorbsiyonlu soğutma sisteminin genel yapısı üzerinde durulmuş bu sistemi küçük kapasitelerde avantajlı kullanabilmek için çalışmalar yapılmıştır. Küçük kapasiteli bir sistem için deney düzeneği hazırlanmış ve işletme şartlan incelenmiştir. Bu işletme şartlarında peltier - efectten yararlanılarak sistemin absorberinden gerekli ısı çekilmiştir. Her ne kadar absorbsiyonlu soğutma sisteminin COP si diğer sistemlerden büyük çıksa da yatırım maliyetleri sistemin dezavantajlarında yerini almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Sistemin termodinamik analizi; NH3-H2O Absorbsiyon soğutma sistemleri tasarım değerleri; Absorbsiyonlu soğutma sistemleri; Peltier effect; Termo ekonomik analiz