Geçmeli taramadan sıralı taramaya geçiş algoritmaları ve video kalitesine etkileri - Kurt, Ebrar (My University, 2006)
Televizyon sistemlerinde geçmeli tarama, video işaretlerinin bant genişliğini azaltmakiçin kullanılmaktadır. Ancak yüksek çözünürlüğe sahip, daha parlak televizyon ekranlarında(Plazma, LCD, DLP vb.) geçmeli yayınların gösterilmesi, belirgin seviyede kırpışma vecisimlerin kenarlarında tırtıklanmaya sebep olur. Bu problemin önüne geçmek için geçmelitaramadan progresif (sıralı) taramaya geçiş (GT-ST geçiş) işleminin yapılması gerekir. Buçalışmada da, şimdiye kadar öne sürülmüş olan GT-ST geçiş yöntemleri incelenmiştir.Birinci bölümde, televizyonun ilk yayına başladığı 1937 yılından günümüze televizyonsistemlerinin tarihçesi ele alınmış, günümüzde yaşanan teknolojik değişiklik ve TVsistemlerinin gelecekteki yapısı konu edilmiştir.İkinci bölümde, tezin anlaşılması için gereken televizyon tekniği temelleri genel olarakanlatılmıştır. Tüplü televizyonlardan yeni teknoloji düz ekranlara ve projeksiyonlara ışık verenk konusu incelenmiş, video işaretlerinin elektriğe dönüştürülmesi ve tarama tiplerianlatılmıştır.Üçüncü bölümde, GT-ST geçişin tanımı yapılmış ve bu işleme ihtiyaç duyulmasınınsebepleri incelenerek maddeler halinde verilmiştir. GT-ST geçişin faydaları, geçiş esnasındakarşılaşılan problemler ve yapılan işlemin video kalitesine etkileri ayrıntılı olarakincelenmiştir.Dördüncü ve beşinci bölümde, kullanımı yaygın olan on GT-ST geçiş yönteminin temelprensipleri açıklanmış ve matematiksel olarak modellenmiştir. Her bir yöntemin avantaj vedezavantajları belirtilmiş, yapılacak karşılaştırma için gerekli altyapının oluşmasısağlanmıştır.Altıncı bölümde, tanıtılmış olan yöntemlerin MATLAB programında yazılmışfonksiyonlar yardımıyla gerçekleştirilen simülasyonları, elde edilen sonuçlarındeğerlendirmesi ve grafiksel olarak karşılaştırmaları verilmiştir.Sonuç bölümünde, simülasyonlardan elde edilen sonuçlar verilmiş ve hata değerleriyardımıyla yöntemler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Televizyon, geçmeli tarama, sıralı tarama, ekran, LCD, Plazma, DLP.JÜRİ:1. Doç. Dr. Herman SEDEF (Danışman) Kabul tarihi: 23.07.20062. Yrd. Doç. Dr. Faruk BAKAN Sayfa Sayısı: 833. Yrd. Doç. Dr. Ünal KÜÇÜK
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Televzyon tekniğine giriş; GT-ST geçiş yöntemleri; Geçmeli taramadan sıralı taramaya geçiş; Hareket uyarlamalı GTS-ST geçiş