Differansiyel oyunlar ve uzlaşma uygulama yaklaşımı - Özbaykal, Taner (My University, 1998)
Bu Doktora tezinde işçi-işveren uzlaşması problemlerine optimizasyon yaklaşımları İncelenmektedir. İşçi-işveren uzlaşması, uzlaşma durumlarının özel bir hali olup, Ekonomi-politikada önemli bir problem olarak bilim adamlarının dikkatini üzerine çekmiştir. Uzlaşma problemleri matematik modeller yardımı ile incelenebildiği taktirde çıkar çatışmalarına yönelik problemler daha etken şekilde çözülmüş olabilecektir. Problemin çözümü için öngörülen yaklaşımın; oyuncuların bir uzlaşma durumunda çıkarlarını optimize etmek istemelerine Oyun Kuramı modelini uygulama şeklindedir. Bu husus Nash Denge Differansiyel Oyun modeli geliştirilerek gerçekleştirilmiştir. Birinci Bölümde Oyun Kuramı ile ilgili temel kavramlar verilmiştir. İkinci Bölümde mevcut kaynaklardan istifade edilerek Differansiyel Oyunlar gözden geçirilmiştir. Üçüncü Bölümde Differansiyel Oyun Kavramları kullanılarak uzlaşma problemleri incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde; işçi-işveren uzlaşmasının dinamik oyun modeli geliştirilmiş ve bir bilgisayar programı ile model bir uzlaşma vakasına uygulanmıştır. Model çıktılarının gerçek veriler ile mukayesesi yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Differansiyel; Oyun kuramı