Bilgisayar kontrollü masaüstü palanya tezgahı dizaynı - Dönmez, Kemal (My University, 2003)
Ani durdurma cihazları, talaşlı imalat uygulamalarında talaşın oluştuğu kısa zaman aralığında talaş kaldırma işlemini kesebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Böylece deney parçasından ayrılmamış talaş numuneleri elde edilerek, talaş oluşumu sırasında ortaya çıkan, malzemelerin plastik deformasyonu, takım-talaş ara yüzeyindeki deformasyon ve takımlardaki yığma ağız oluşumu gibi olaylar tespit edilebilir. Ayrıca yeni üretilen veya geliştirilen malzemelerin işlenebilirliği, takım tasanmımn kontrolü, takım malzemelerinin özellikleri ve işleme maliyetleri üzerinde çalışmalar yapılabilir. Ani durdurma cihazı olarak kullanılan bilgisayar kontrollü masaüstü planya tezgahının dizaymmn gerçekleştirildiği bu çalışma 5 ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ani durdurma cihazlarının kullanım amaçlan, sahip olmaları gereken özellikler ile ani durdurma cihazlarında kullanılanana çalışma prensiplere yer verilmiştir. ikinci bölümde talaş kaldırma prensiplerine göre sımflandırılan ani durdurma cihazlarında kullanılan yöntemler incelenmiştir. Teknik resimler ve fotoğraflar kullanılarak yöntemlerin çalışma prensipleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde masaüstü planya tezgahının dizaynı yer almaktadır. Bu amaçla, tezgahı oluşturan parçalarla ilgili tasarımlar, hesaplamalar ve seçimler gerçekleştirilecektir. Dördünce bölümde dizaynı yapılan tezgah parçalarının imalat ve montaj resimleri bulunmaktadır. Sonuç bölümünde ise bilgisayar kontrollü masaüstü planya tezgahının dizaynı ile ilgili düşünceler vardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Ani durdurma cihazlarında kullanılan yöntemler; Planya tezgahının dizaynı; Bilgisayar kontrollü masa üstü planya tezgahının montaj ve imalat resimleri