Emülsiyonlaşma-iyonotrpik jelleşme tekniğiyle etodolak yüklü aljinat mikrokürelerinin hazırlanması - Günay, Fulya (My University, 2010)
Etodolak, steroid dışı yangı önleyici (NSAID) türü bir ilaç maddesidir. Bu tür ilaçlar az ya da çok şiddetli mide iritasyonuna yol açabilirler. Bu çalışmada, etodolak yüklü aljinat-eudragit mikroküreleri Gürsoy ve arkadaşlarının (85) emülsiyonlaşma-iyonotropik jelleşme tekniğiyle hazırlanmıştır. Mikrokürelerin hazırlanmasında farklı G/M oranları ve viskozitelerine sahip üç tip sodyum aljinat katkısız ya da Eudragit NE 30D (etil akrilat- metil akrilat kopolimeri) katkılı olarak, sertlik, küresel şekil, boyut, ilaç enkapsülasyon etkinliği,ilaç yükleme kapasitesi ve verim yönünden incelenmiştir. En iyi mikroküreler Eudragit NE 30 D katkılı LF 200 DL aljinat ile elde edilmiştir. Kürelerin enkapsülasyon etkinliği, ilaç yükleme kapasiteleri ve verimi sırasıyla %56,10 , %16,00 ve %85,70 olarak tayin edilmiştir. Partikül boyut analizi sonuçları ortalama mikroküre çapının 500µm olduğunu göstermiştir. In vitro salım çalışmaları yapay mide ortamı (pH =1,2) ve yapay barsak ortamında (pH = 7,4) yapılmıştır. Mikrokürelere yüklenmiş etodolak'ın pH 1,2'de %10'u 2 saat içerisinde salınmış, teste pH 7,4 ile devam edildiğinde 1 saat içinde %80'inin salındığı saptanmışır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Kontrollü salım sistemleri; Emülsiyon sistemler; Difüzyon kontrollü sistemler