İç Anadolu bölgesi geleneksel konutları arasında Çankırı geleneksel konutlarının yeri - Demirbağ, Uğur (My University, 2021)
“İç Anadolu Bölgesi Geleneksel Konutları Arasında Çankırı Geleneksel Konutlarının Yeri” başlıklı çalışmada; öncelikle İç Anadolu Bölgesindeki illerde bulunan geleneksel konutların mimari ile bezeme özellikleri incelenmiş, sonrasında ise tezin ana konusunu oluşturan Çankırı Merkez ve İlçelerdeki geleneksel konutların tespitleri yapılarak mimari ve bezeme özellikleri detaylı olarak ele alınmıştır. Tezin Birinci Bölümü “Giriş” ana başlığı altında Literatür Özeti, Tezin Amacı ve Hipotez alt başlıklarından oluşmaktadır. İkinci bölümde “Geleneksel Anadolu Konutu” ana başlığı altında Geleneksel Anadolu Konutunun Tanımı, Geleneksel Anadolu Konutunun Tarihçesi, Geleneksel Anadolu Konutunun Oluşumu, Geleneksel Anadolu Konutunun Plan Tipleri ve Geleneksel Anadolu Konutunun Bölgelere Göre Dağılımı alt başlıklarında geleneksel konutun tanımından tarihçesine, plan tiplerinden bölgelere göre dağılımına kadar çeşitli açıklamalar ve incelemeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde “İç Anadolu Geleneksel Konutları” ana başlığı altında Aksaray, Ankara, Çorum, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat Geleneksel Konutlarının Plan, Cephe ve Bezeme Özellikleri alt başlıklarında geleneksel konutların plan, cephe ve bezeme özellikleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde “Çankırı’daki Geleneksel Konutlar” ana başlığı altında Çankırı Kentinin Konumu, Tarihi ve Kent Dokusunun Özellikleri, Çankırı Merkez İlçedeki Geleneksel Konutların Kataloğu ve Çankırı İlçelerindeki Geleneksel Konutların Özellikleri alt başlıklarında; Çankırı kentinin konumu, ad, tarihi, kent dokusunun özellikleri ve geleneksel konutların plan, cephe ve bezeme özellikleri araştırılmıştır. Beşinci bölümde “Çankırı Geleneksel Konutlarının Özellikleri” ana başlığı altında Plan Özellikleri, Cephe Özellikleri ve Bezeme Özellikleri alt başlıklarında; Çankırı’daki geleneksel konutların plan tipleri, cephe biçimlenişleri ve bezeme olarak cephe ve iç mekandaki yapı elemanlarının bezeme özellikleri incelenmiştir. Altıncı bölümde “Çankırı’daki Geleneksel Konutların İç Anadolu’daki Geleneksel Konutlar İle Karşılaştırılması” ana başlığı altında Plan Açısından, Cephe Açısından ve Bezeme Açısından alt başlıklarında; Çankırı’daki geleneksel konutların İç Anadolu’daki geleneksel konutlar ile plan, cephe ve bezeme açısından arasındaki farklılıklarından benzerliklerine kadar incelemeler yapılmıştır. Yedinci bölümde “Sonuç ve Öneriler” ana başlığı altında çalışmanın sonucu olarak Çankırı geleneksel konutlarının İç Anadolu geleneksel konutları içindeki yeri tablo ve karşılaştırmalarla ortaya konmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Çankırı; Anadolu geleneksel konutu; Mimari; Bezeme