Bölgesel ısıtma sistemlerinin etkin parametrelerinin belirlenmesi ve seçilen bölgeye uygulanabilirliğinin araştırılması - Durmaz, Serkan (My University, 2003)
Bölgesel bir ısıtma sistemine ısı temini kazanlar, ısı pompaları, bileşik ısı ve güç santralleri, nükleer santrallar, jeotermal enerji ve atık yakmayı içeren bir çok farklı teknoloji ile sağlanabilmektedir. Bu farklılığın nedeni hem ekonomik hem de doğadaki uygulamalardır. Bu çalışmanın amacı seçilen bir bölgenin ısı gereksinimlerini karşılamak için kullanılan farklı bölgesel ısıtma sistemlerinin uygulanabilirliğini araştırmaktır. Seçilen bölge olarak belirlenen bir yerleşim modeli kullanılmıştır. Farklı ısıtma derece-saat değerlerine sahip değişik illerde bulunan yerleşim modellerinin toplam ısı gereksinimleri meteorolojik kayıtlara dayanan ısıtma derece-saat yöntemi ile hesaplanmıştır. Bu çalışmada, bölgesel ısıtma amaçlan için atık ısı kazanlı gaz türbinli bileşik ısı ve güç santralleri ve kızgın su kazanları kullanılmıştır. Ayrı ısıtma için sıcak su kazanları kullanılmıştır. Bu sistemlerin sermaye masrafları, işletme ve bakım masrafları ile yakıt masrafları hesaplanmıştır. Birim ısı enerjisinin üretim ve taşıma maliyetini belirlemek için Bir Değere Getirilmiş Masraf yöntemi kullanılmıştır. Bölgesel ve ayrı ısıtma sistemlerinin ekonomik analizleri sunulmuş ve seçilen bölgede bölgesel ısıtma sistemlerinin uygulanabilirliğinin belirlenmesi için birim ısı enerjisi üretim ve taşıma maliyetleri karşılaştrnlmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Bölgesel ısıtma; Isıtma sistem şebekeleri; Bölgesel ısıtmada tüketici bağlantıları; Enerji maliyeti