Dönüşücü liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik bir araştırma - Bozkır, Hale Seda (My University, 2014)
Çalışmada kamu ve özel sektör çalışanlarının iş tatmini ile yöneticileri için algıladıkları dönüşümcü liderlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutları olan; idealleştirilmiş etki, ilham verici motivasyon, zihinsel teşvik ve bireysel düzeyde ilgi ile iş tatmini arasındaki ilişkiler, ayrıca dönüşümcü liderlik ve iş tatmininin çeşitli demografik özelliklerle (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kıdem, vb.) arasındaki ilişki incelenmiştir. Örneklem grubunu İstanbul ili sınırlarında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışan 140 kişi oluşturmaktadır. Kişilere çalışanların demografik bilgileri, dönüşümcü liderlik ve iş tatmini ile ilgili sorular içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 19.0 istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi, tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenilirlik analizi, Kolmogorov-Smirnov testi, Pearson Korelasyon analizi, T-testi ve tek yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutlarının iş tatmini ile ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırmada ayrıca çalışanların dönüşümcü liderlik algılarının medeni durum, çalışılan sektör ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterdiği; cinsiyet, eğitim durumu, kıdem ve iş yerindeki görev değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği görülmüştür. Çalışanların iş tatmininin, medeni durum ve çalışılan sektöre göre farklılık gösterdiği cinsiyet, eğitim durumu, yaş, kıdem ve iş yerindeki görev değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014
Keywords: Dönüşümcü liderlik; İş tatmini; Kamu ve özel sektör çalışanları