Modern kalite yönetim sistemlerinin endüstriyel uygulamalarında proses performanslarının değerlendirilmesi ve sürekli iyileştirilmesi - Çavuşoğlu, İlknur (My University, 2006)
Günümüzde teknolojik gelişmelerle, ürünlerin mükemmel bir şekilde üretilmelerinin yanı sıra onların büyük ölçüde müşteriler tarafından satın alınması ön plana çıkmıştır. Üreticiler, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan ürünleri kalite, zaman ve maliyet üçgeninin optimum bir şekilde dengelendiği koşullarda gerçekleştirmek durumundadırlar. Bunun anahtarı ise, uluslar arası alanda kabul görmüş kalite yönetimi standartlarının taleplerini karşılayan sistemin üretici işletmelerde tesis edilmesidir. Uluslararası standartlara göre oluşturulan modern kalite yönetimi sistemlerinin temelini sürekli iyileştirme oluşturmaktadır. Sürekli iyileştirme, özellikle yöneticiler idaresinde insan ve makine etkileşimi ile çalışan proses performanslarının iyileştirilmesinin etkin bir şekilde yapılması için çeşitli metot ve teknikler kullanılmaktadır. İstatistiksel proses kontrolü, istatistik metot ve araçları vasıtasıyla prosesin konumu ve sapmalarını izleme ve üretim proseslerinin ayarlarını yapma hedeflerine erişilmesini sağlamaktadır. Bu çalışma bünyesinde yürütülen araştırmaların temelini, sürekli iyileştirmeye yönelik, kontrol kartlarının oluşturulması ile ilgili bir modelin hazırlanması ve kullanıcı olarak işletme çalışanlarına uygun bir sistemin oluşturulması teşkil etmektedir. Bu çerçevedeki çalışmanın hedeflerinden birini modifike edilmiş ön kontrol (pre-control) kartlarının pratiğe yönelik uygulama modeli önerisi oluşturmaktadır. Proses düzeyi değişkenliklerinde müdahale sınırlarının ve standart sapma genişliklerinin iyileştirilmesiyle proses yeteneğinin artırılması amaçlanmaktadır. Diğer yandan hem ürün geliştirme ve tasarım aşamasında hem de ürünün gerçekleştirilmesi sırasında muhtemel hataların önlenmesi veya var olan hatanın tespit edilmesinde etkin bir şekilde Shainin deney tasarımı (DoE)metotları kullanılır. Bu metotlardan özellikle çoklu değişken kartların (multi-vari-chart)kullanılmasıyla pilot proses ve üretim prosesinde iyileştirici önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Böylelikle uygulamaya yönelik çalışmaların yürütüldüğü otomotiv yan sanayi işletmesinde, geometrik ürün spesifikasyonuna göre talep edilen özellikte konum ve şekil sapmaları gibi, parçanın fonksiyonel kritik özelliklerinin üretim hattında işlenmesi esnasında kontrol edildiği proseslerde, proses performansının iyileştirilmesine yönelik, işletme çalışanları tarafından kullanılabilecek bir sistem oluşturulmasına çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Uluslararası standartlara göre ürün ve sistem kalitesi; Sürekli gelişme kavramı ve kalite tekniklerinin gerekliliği; Modern kalite sistemi; Modern kalite sistemi; Uluslararası kalite standartları; ISO 9001; ISO/TS16949; Sürekli iyileştirme; Kalite teknikleri; İstatistiksel proses kontrolü