Şantiyelerde malzeme kayıplarının nedenleri ve önlenmesi üzerine sektörel bir inceleme - Dalaman, Baki (My University, 2006)
Günümüz inşaat sektöründe yaşanan rekabetçi ortam, sektör içindeki inşaat firmalarının kar marjlarının azalmasına sebep olmaktadır. Bu etki nedeniyle inşaat firmaları işlerin ekonomisine daha fazla eğilmeye başlamakta ve buradan hareketle karlarının artmasına yönelik çeşitli uygulamalara başvurmaktadırlar. Malzeme kayıplarının önlenmesine yönelik çalışmaları da içeren malzeme yönetimi konusu, bu uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, sektörde yer alan inşaat firmalarında yaşanan malzeme kayıplarının üzerinde durulmuş, sebepleri incelenmiş, önlenmesine yönelik çözüm önerileri getirilmeye çalışılmış ve Türk inşaat firmalarının bu konuya bakış açılarını değerlendirmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. İnşaat sektöründe şantiyelerde malzeme kayıplarına sıklıkla rastlanmaktadır. Önceleri her ne kadar bu kayıplar göz ardı edilmeye çalışılmış olsa da gelinen günümüz şartlarında üzerinde inşaat firmalarınca durulmaya başlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Türkiye’de inşaat sektörü; İnşaat yönetimi; İnşaatta malzeme kayıpları; Malzeme yönetimi