Bakır (II)'nin kalsiyum karbonat üzerine adsorpsiyonun incelenmesi - Galip, Serhan (My University, 2010)
Bu çalışmada, adsorban olarak kullanılan kalsiyum karbonat (CaCO3) kristalleri polimerik katkı maddesi varlığında üretilmiş ve SEM, BET ve X-ışınları toz difraksiyon metotları ile karakterize edilmiştir. CaCO3 kristallerinin sulu çözeltilerden bakır(II) iyonu adsorpsiyonuna temas süresi, başlangıç çözelti pH'ı, başlangıç çözelti konsantrasyonu ve adsorban olarak kullanılan kristallerinin polimer içeriğinin etkisi incelenmiştir. Yapılan tüm deneylerde denge süresi yaklaşık 40 dakika olarak bulunmuştur. Çözelti başlangıç pH'nın 5.5-7 arasında en uygun olduğu görülmüştür. Endüstriyel polimer konsantrasyonunun 1000 mg/L'den 2000 mg/L'ye artması ile adsorbanın bakır (II) iyonunu adsorplama kapasitesi %16 artmıştır.Bakır(II) adsorpsiyonu geliştirilmiş Freundlich, yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece adsorpsiyon kinetik modelleri ile açıklanmıştır. Deneysel sonuçlara göre bakır(II) adsorpsiyon kinetiğinin yalancı birinci derece kinetiğine daha fazla uyduğu görülmüştür. Denge verilerinin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu araştırılmıştır. Çalışma şartlarında bakır(II)'nin adsopsiyon izoterminin Freundlich adsorpsiyon izotermine daha uygun olduğu bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Atık sular; Ağır metaller; Bakırın özellikleri