Yüksek katlı binalarda klime tesisatında ısı geri kazanım sistemlerinin araştırılması - Kahraman, Muhsin Fatih (My University, 2003)
Artık 21. yüzyılın başındayız ve ilk makinelerin bulunmasından günümüze sürekli yenilenen teknolojiler sayesinde bugün birçok şeyi kendimiz değil de makinelere yaptırır olduk. Öyle ki gerekli veya gereksiz, her yerde enerji harcamaya başladık ve gelinen nokta baktığımızda 2100 yılma kadar tamamıyla petrol ve petrole dayalı ürünlerin bizlerce harcanıp tükeneceğini gösteriyor. Bunu gören insanoğlu öncelikle kendine yeni enerji kaynaklan arayışına girişti ve bunda da belli bir yere kadar başarılı oldu. Yüksek üretim maliyetleri olan ve araştırma safhalarında yüksek araştırma geliştirme maliyetleri, bizleri var olan enerjiyi daha verimli hale getirmemiz gerekliliğini de ortaya sunmuş oldu. Böylece bizler de kendi alanlarımızda nasıl verim arttıracağımızı ve atık veya atılacak enerjiyi nasıl tekrar geri kazanacağımızı araştırdık. Bu araştırmalarımız bir sonucu olarak klima santrallerinde dışarıya atılan egzoz havasından da faydanalabileceğimiz sonucuna vardık. Enerji kazanımı olacaktı kurulan sistemler karşısında ancak bunların yüksek maliyetlerini kullanıcıların karşılaması gerekiyor. Bu noktada önemli olan soru bir kullanıcı için " Bu sistem bana ne kazandıracak ve ne kadar zaman içerisinde."oluyor. Bu projede klima santrallerinde kullanılan ısı geri kazanım sistemleri öncelikli olarak incelenmiş, bu tezden önce yapılan araştırma ve projeleri de göz önünde bulundurarak son kullanıcının sorularının cevaplarına çözümler bulunulmuş ve deneysel olarak bu sonuçlar desteklenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Isı geri kazanım sistemleri; Yüksek katlı binalarda iklimlendirme