Yükselen piyasalarda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi: Panel veri analizi - Dorbonova, İraima (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda ekonomik büyüme üzerinde önemli etkisi olduğu savunulan ve önemli bir faktör haline gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları (DYSY) ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemek ve yükselen piyasa ekonomileri için doğrudan yabancı sermaye yatırımların büyümeye etkisini tahmin etmektir. Çalışmamızda yükselen piyasalar, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve ekonomik büyüme kavramlarının tanımı yapılmış ve önemli doğrudan yabancı sermaye ve büyüme teorileri hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmada, birleştirilmiş en küçük kareler tahmini (POLS), sabit rassal etkiler tahmini (FE), değişen varyans durumunda sabit ekiler tahmini FE (robust), Hausman model belirleme testi ve zaman etkisi eklenmiş FE ve RE tahmini yapılmıştır.Ampirik analizde, yükselen piyasa ekonomilerinde DYSY'nin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, 24 tane yükselen piyasa ekonomisinin 1960 ? 2009 dönemine ait verileri panel veri analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Gerek Rassal Etkiler Modeli gerekse Sabit Etkiler Modeli ile elde ettiğimiz regresyon denklemlerinde çalışmamızın ön savını destekler nitelikte sonuçlar bulunmuştur. Sonrasında Hausman model belirleme testi yapılarak Sabit Etkiler modelinin kullanımına karar verilmiştir. Uygulamalı analiz sonuçlarına göre doğrudan yabancı yatırımların yükselen piyasa ekonomilerinin ekonomik büyümeleri üzerinde pozitif etkisi söz konusudur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Yükselen piyasalar; Doğrudan yabancı sermaye yatırımı (DYSY); Ekonomik büyüme