Metal kaplama sanayii atık sularının arıtılması ve metal tuzlarının geri kazanılması - Yalçın, Sibel (My University, 1998)
Kaplama banyoları atık sularında bulunan metal iyonlarını alıp hem yeniden değerlendirmek hem de çevreye zararlı etkisini gidermek amacıyla yapılan bu çalışmada nikel ve bakır iyonları asidik banyodan doğrudan, siyanürlü banyodan ise siyanürün hipokloritle oksidasyonundan sonra asitlendirilen çözeltiden dolaylı olarak kuvvetli asidik katyon değiştirici reçine vasıtasıyla kazanılmıştır. Bakır ve nikel' in pH 1' de % 98, 9 ve pH 4' de % 99, 9' nun tutulduğu saptandı. Çözelti pH mm tutulma oranını çok etkilemediği belirlendi. Krom kaplama banyolarının yıkama sularında ise krom (VI)1 nın önce kromum)' e indirgenip sonra katyon değiştirici reçinede tutulması uygun görülmüştür. Krom tutulmasının çözeltideki krom iyonlarının türlerine göre değiştiği gözlenmiş pH 3-4 arasında krom tutulmasının sağlandığı saptanmıştır. Reçineye verilen çözelti pH1 inin krom türü açısından önemli olmasına karşın reçinede tutulma sırasındaki pH değişiminin çok önemli etkisi olmadığı gözlenmiştir. Nitekim kolonda yapılan denemelerde H-formundaki reçine ile kromun % 99, 4'nün, Na-formundaki ile ise % 99, 5' nin tutulması bu durumu doğrulamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Metal kaplamacılığı; Kaplama banyosu atık sularının arıtımı