Basit ve hibrit yapıştırma bağlantılarının dinamik davranışının incelenmesi - Usal, Mehmet Metin Ali (My University, 2020)
Bu tezde, yapıştırıcı ile bağlanmış tek bindirmeli birleştirmelerin (YBTBB) dinamik davranışını açıklamak için geliştirilen analitik ve sayısal metotlar detaylı bir şekilde araştırılmıştır. İlk olarak tek YBTBB kirişlerin statik davranışına ait matematiksel modeller incelenmiş ve statik durumu belirleyen matematiksel yapı anlaşılmıştır. Daha sonra dinamik davranışı belirleyen matematiksel modeller araştırılmıştır. Dinamik modellerin genellikle statik modellerde oluşturulan denklemlere dayalı olarak oluşturulduğu görülmüştür. Ingole ve Chatterjee [79] tarafından geliştirilen dinamik model detaylı olarak incelenmiş, bu modelde teorik ve deneysel olarak elde edilen sonuçlar ANSYS programı yardımıyla ve büyük bir doğrulukla yeniden elde edilmiştir. Bu dinamik modelde [79], yapısal bir yapıştırıcı ile birleştirilen kirişler Euler-Bernouilli kirişleri olarak modellenmiş ve kirişlerin uçlarına serbest-serbest sınır koşulları uygulanmıştır. He, X., [82] tarafından yapılan çalışmada YBTBB kirişlerin dinamik davranışı hem deneysel olarak hem de ABAQUS sonlu eleman paket programı ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada [82] kullanılan geometri ve mekanik özellikler kullanılarak aynı problem ANSYS programı ile çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar He' nin elde ettiği sonuçlarla çok yakın değerlerde çıkmıştır. Daha sonra YBTBB dinamik davranışları üzerinde farklı mesnetleme koşullarının etkisi araştırılmış ve doğal frekans ve mod şekilleri bulunmuştur. Ayrıca, YBTBB in dinamik davranışları üzerinde yapıştırıcı özelliklerinin etkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Kullanılan sayısal modelde kiriş malzemesi Aluminyum olarak seçilirken yapıştırıcı malzeme için oldukça geniş bir malzeme aralığı kullanılmıştır. Bu çalışmada bir makro geliştirilmiş ve dinamik davranış parametrik olarak incelenmeye çalışılmıştır. Yapıştırıcının hem elastisite modülünün hem de Poisson oranının sistemin doğal frekansları ve mod şekilleri üzerine olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak tek bindirmeli hibrit birleştirmelerin dinamik davranışı ANSYS programı ile analiz edilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Tek bindirmeli yapıştırıcı; Dinamik davranış; ANSYS programı; Doğal frekans; Mod şekilleri