Bitkisel yağ esterinin dizel yakıtı olarak kullanılması - Cansız, İsmail Berk (My University, 2004)
Dünyamızda giderek azalan yeraltı kaynaklarına karşın,yeni,alternatif enerji arayışı hızla sürmektedir.Bu enerji kaynaklarının başında da klasik motorine rakip olabilecek bio-diesel gelmektedir.. Bu tez çalışmasının ilk kısmında dünyada ve Türkiyede bio-dieselin gelmiş olduğu konum anlatılmaktadır. Çalışmanın bir sonraki bio-diesel elde etme ve verimini artırma yöntemlerine yer verilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan deneysel çalışma ise tez çalışmasının özünü oluşturmaktadır.. Bursa' da faaliyet gösteren AYT (Alternatif Yakıt Teknolojileri) adlı şirketten temin edilen bio-diesel ve piyasadan temin edilen motorin 1 silindirli motorda temel yakıt olarak kullanılmış ve çeşitli testler yapılmıştır.. Sonuç olarak, kullanılan yakıtların verim,efektif basınç,güç,hidrokarbon,karbon monoksit,karbondioksit,azotoksit emisyonları değerlerinde farklılıklar gözlendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Teorik çalışma; Dizel motorlarında karakteristik eğriler; Deneysel çalışma