Mobbıng (işyerinde psikolojik taciz, yıldırma) uygulamaları ve motivasyon arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma - Kocaoğlu, Muharrem (My University, 2007)
Mobbing kavramının daha iyi ve dogru biçimde anlasılması ve çalısan motivasyonu üzerinde ne gibi etkileri oldugu hususunda çalısanlara ve yöneticilere ısık tutması amacıyla hazırlanan bu çalısma 3 ana bölümden olusmaktadır. Çalısmanın birinci bölümünde, mobbing kavramının tanımı, evreleri, etki ve sonuçları üzerinde durulmustur. Çalısmanın ikinci bölümünde ise öncelikle motivasyon kavramının tanımı üzerinde durulmus olup ardından kapsam ve süreç teorileri ayrımında motivasyon teorilerine ayrıntılı olarak deginilmistir. Çalısmanın üçüncü ve sonuncu bölümünde ise mobbing ve motivasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan arastırtmanın bulguları yer almaktadır. Söz konusu arastırma için üç bölüm ve 49 sorudan olusan anket, tüm örneklem grubuna dagıtılmadan önce 30 kisilik bir pilot gup üzerinde yapılmıs ve elde edilen sonuçlar için yapılan güvenilirlik analizinde cronbach' alpha degeri 0.945 düzeyinde tespit edilmistir. Anketlerin istatistiki analizi SPSS 15.0 programı ile yapılmıs olup degiskenler arasındaki farklılık ve iliskilerin ortaya çıkartılmasında ise Kruskal-Wallis, Mann Whitney U ve Ki Kare analizleri kullanılmıstır. Analiz sonucunda mobbing ile motivasyon arasında anlamlı bir iliski tespit edilmistir. Arastırma sonuçlarına göre mobbing davranıslarına maruz kalan çalısanların motivasyonları olumsuz etkilenmektedir. Mobbingin davranıslara maruz kalmada yas ve cinsiyet farkı olmaksızın tüm çalısanların mobbingden etkilenebilecegi görülmüstür. Bununla birlikte mobbing ve motivasyonun alt boyutlarına iliskin önemli sonuçlara ulasılmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Mobbing; Psikolojik taciz; İş yerlerinde yıldırma; Çalışan motivasyonu