Düşük ağırlıklı kompleks hidrürlerin hidrolizi için çeşitli Co-B temelli katalizörlerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu - Coşkuner, Bilge (My University, 2012)
Düşük ağırlıklı kompleks üstün özellikleri ile geleneksel hidrojen depolama ortamlarına ilgi çekici alternatif sistemlerdir. Kompleks hidrürlerde depolanan hidrojenin salınım kinetiği katalizör kullanımı ile geliştirilmektedir. Çeşitli kobalt ve bor kaynakları kullanılarak altı farklı yöntem ile sentezlenen Co-B temelli katalizörlerin yapısal özellikleri karakterize edilmiştir. Hidrojen üretmek için düşük ağırlıklı kompleks hidrürlerin üyesi olan sodyum bor hidrür (NaBH4)'ün hidroliz reaksiyonu için sol-jel ve birlikte çöktürme yöntemi ile hazırlanan katalizörler seçilerek optimum reaksiyon koşulları belirlenmiştir. Sol-jel (SBET: 122.70 m2/g) ve birlikte çöktürme yöntemleri (SBET: 8.46 m2/g) ile sentezlenen katalizörlerin kullanımıyla gerçekleştirilen NaBH4'ün sıfırıncı dereceden katalitik hidroliz reaksiyonunun aktivasyon enerjileri sırasıyla 51.83 kJ/mol ve 75.07 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak NaBH4'ün katalitik hidroliz reaksiyonu için CoCl2 ve B2O3 kaynaklarından sol-jel yöntemi ile sentezlenen Co-B temelli katalizörlerin kullanılması önerilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Düşük ağırlıklı kompleks hidrürler; Sodyum bor hidrür; Hidroliz; Co-B katalizör; Hidrojen üretimi