Edebiyat sosyolojisi bağlamında Emrah Serbes’in eserlerinde erkeklik olgusu - Coşkun, Aslı (My University, 2019)
Edebiyat sosyolojisi, edebiyatı, toplumsal ilişkiler içerisinde ele alır. Edebi üretimin gerçekleşmesine etki eden ve içeriğinde karşımıza çıkan toplumsal olguların incelenmesini amaçlar. Bu kapsamda tıpkı edebiyat gibi kültürel bir anlamı olan toplumsal cinsiyet düzeninin edebi eserlerdeki yansımaları bu çalışmanın temel çerçevesidir. Toplumsal cinsiyet rejimi, düzenlendiği gündelik yaşamda, yaratılan “erkeklik” ve “kadınlık” kimliklerini doğal gibi göstererek, iktidar ilişkilerini sabitlemeye çalışır. Bu çalışmada, edebi eserlerin kültürel üretim olarak görüldüğü yaklaşımlar çerçevesinde, Türkiye’deki erkeklik kurgularının, Emrah Serbes’in eserlerindeki yansımaları ayırt edilmeye çalışılmıştır. Serbes’in, çalışma dahilinde ele alınan Erken Kaybedenler (2009), Hikayem Paramparça (2012), Deliduman (2014) ve Müptezeller (2016) isimli eserleri, erkeklerin gelişim çağındaki farklı dönemlerin anlatıldığı, “erkek olma” serüvenlerindeki “kaybedişlerine” odaklanmıştır. Bu kapsamda, Türkiye’deki erkeklik kurgularının “kaybeden erkeklerin” kimliklerindeki yansımaları belirlenmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Edebiyat sosyolojisi; Erkeklik; Toplumsal cinsiyet; Emrah Serbes