Kalıp tasarımındaki sorunların matematiksel yaklaşımlarla incelenmesi - Yaman, Tayfun (My University, 2000)
Çağımıza damgasını vuran bilgisayar sistemleri, makina - kalıp endüstrisine de CAD/CAM/CAE kavramlarını sokmuş ve vazgeçilemez bir unsur olarak yer edinmiştir. Bu durum çok büyük bir CAD/CAM/CAE pazarı oluşturmuş ve çok çeştli ürünler pazarda pay sahibi olabilmek için büyük rekabet içine girmişlerdir. Bu rekabet ortamı içerisinde kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren, uygun fiyatlı CAD/CAM/CAE sisteminin seçilmesi ve yatırımların seçilen sistem üzerine yapılması, bu kavramlar hakkında çok iyi bir teknik bilgiye sahip olunmasını gerektirmektedir. Özellikle, ülkemizde diğer kavramlara göre daha yeni olan Sonlu Elemanlar Analizi kavramı endüstriyel uygulamalarda CAE programlan ile uygulama alam bulmaya başlamıştır. Ancak Sonlu Elemanlar Analizi hakkında yeterli sayıda Türkçe yayının bulunmaması ve endüstride bu konuda bilgi kullanıcının az olması nedeni ile bu tip programlar ülkemizde uygun ve etkin bir biçimde kullanılamamaktadır. Bu nedenle tez içerisinde CAD/CAM kavramları örnek bir kalıp projesi yapılarak aşamalar halinde açıklanmıştır. Ancak daha çok CAE ve Sonlu Elemanlar Analizi üzerinde durulmuştur. Sonlu Elemanlar Teorisi açıklanmış, ve tasannu yapılan kalıbın kritik parçalannın analizi yapılarak analiz sonuçlan irdelenmiştir. Ayrıca tez çalışmasının sonunda, Sonlu Elemanlar Analizi prosedürlerinin bilgisayara nasıl uyarlandığının görülebilmesi için C++ programlama dili ile yazılmış kodlar, ekler kısmına ilave edilmiştir. Tez çalışması sonucu, CAD uygulamalarında Katı Modelleme tekniği ile yapılan tasanmlann, teknik dokümanlann hazırlanmasında, CAM aşamasında ve CAE aşamasında uygulama kolaylıktan sağladığı ancak yüzey modellemenin de analiz aşamasında zaman tasarrufu sağladığı, CAD sistemine entegre çalışan CAM sistemlerinin tercih edilmesi durumunda veri kaybının önlenmesi ve zaman tasarrufunun sağlandığı, Sonlu Elemanlar Analizi aşamasında ise ince parçalar için kabuk elemanlann zaman tasarrufu sağlaması nedeni ile daha kullanışlı olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Bilgisayar destekli tasarım imalat ve analiz