Termik santrallerde SO2 ve NOx kontrolü - Sevilgen, Süleyman Hakan (My University, 1996)
Termik santrallerde elektrik üretiminin en büyük dezavantajı, baca gazı içerisinde meydana gelen S02, N0X, toz, yanmamış hidrokarbonlar, CO gibi kirleticilerin bulunmasıdır. Bu kirleticilerin çevreye olan olumsuz tesirleri Desülferizasyon ve Denitrifikasyon üniteleri kurularak azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada termik santrallerde SO? ve NOx kontrolü incelenmiştir. İncelemede yakıtlardan kükürtün giderilmesi, yanma odasında SO? ve NOx'in ayrı ayrı arıtılması yönündeki araştırmalar baz alınmıştır. Ayrıca S02 ve NOx 'in aynı arıtıcı akışkanla kombine kontrol yöntemlerinden bahsedilmiştir. Bu konuda Dünyada yapılanlar ve Japonya gibi gelişmiş bir ülke ile ülkemizdeki çalışmalar saptanmıştır. Sonuç kısmında ise maliyet faktörü dikkate alınarak Türkiye ve Dünya'da yapılması gerekenler ifade edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Yakıtlar; SO2 kontrolü; NOx kontrolü; SO2-NOx konbine kontrolü