Birhan Keskin’in şiirlerinde aşk ve beden - Yılmaz, Okan (My University, 2020)
1963'te Kırklareli'de doğan Birhan Keskin Delilirikler, Bakarsın Üzgün Dönerim, Cinayet Kışı, Yirmi Lak Tablet, Yeryüzü Halleri, Ba, Y’ol, Soğuk Kazı, Fakir Kene isimli dokuz kitabı ve kazandığı Altın Portakal, Metin Altıok gibi önemli şiir ödülleriyle çağdaş Türk edebiyatı tarihinde isminden ve yazısından sıklıkla söz ettirir. Şiir serüvenine 1980'lerden beridir devam eden Birhan Keskin'in külliyatı incelendiğinde poetikasının temel hareket noktalarından biri olan aşk öne çıkar. Aşkın ve aşkın yarattığı her türlü eylemin, durumun, oluşun birçok yönüne yazısında yer veren Birhan Keskin, aşkı sadece bir duygu durumu veya izlek olarak değil öncesiyle ve sonrasıyla, varlığıyla ve yokluğuyla, bereketiyle ve lanetiyle ele alır. Keskin'in şiirlerindeki âşık öznelerin bedenleri aşkın işleniş biçimlerine göre bazı dönüşümler geçirir. “Birhan Keskin'in Şiirlerinde Aşk ve Beden” isimli bu tezde Keskin'in şiirlerindeki âşık öznelerin bedensel dönüşümleri incelenecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Birhan Keskin; Çağdaş Türk şiiri; Birhan Keskin'in şiirlerinde çoğalan ve yok olan beden