Şehirleşme hızı ve oranının belirlenmesinde kriterlerin saptanması Ege bölgesinde bir çalışma - Yıldız, Murat (My University, 2001)
Giriş bölümünde, araştırmanın amacı olan, şehirleşme hızı ve oranının tespit edilmesinde kullanılan şehirsel nüfus büyüklüklerinin, sadece nüfus kriteri üzerinden 10000 ve üzeri nüfuslu yerleşimlere göre tespit edilmesinin yetersiz olacağının, farklı kriterler üzerinden de şehir statüsü belirlenerek, şehirsel nüfus büyüklüklerinin hesaplanmasında kullanılmasının gerekliliğinin belirtilmesi, şehir kavramının ve tanımlarının açıklanması ile şehirleşme kavramının çeşitli etkenlere göre farklılaşması üzerinde durulmuştur. Giriş kısmının sonunda şehirleşme hızı açıklanmış ve ülkemizdeki şehirleşme hızı ve oranı incelenmiştir. II. Bölümde, araştırmanın amacı doğrultusunda çalışmanın ele alınış şekli ve irdeleme tekniği ortaya konulmuş, araştırmada kullanılan yöntem, bu yönteme bağlı araştırmada kullanılan çeşitli kriterler açıklanmıştır. Araştırmanın III. Bölümünde, kullanılan kriterler doğrultusunda, Ege Bölgesi'nde yer alan 10000 nüfus ve üzeri yerleşmelere ilişkin yapılan analiz çalışmaları irdelenerek değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler yorumlanmış ve sadece nüfus kriteri değil farklı kriterlerde kullanılarak şehir statüsünde olan yerleşimler tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde kullanılan kriterlere göre Ege Bölgesi'ndeki yerleşmeler hakkında elde edilen veriler, yapılan irdeleme ve değerlendirmeler Şekillerle ifade edilmiş, yerleşimlerin şehirsellik durumları ayrıntılı olarak çizelgelerle gösterilmiştir. Sonuç bölümünde, şehir eşiğini geçen yerleşimlerin tespit edilmesinde kullanılan hesaplama metodu irdelenmiş ve araştırmanın konusu, şehir eşiği, şehirleşme oranı ve şehirleşme hızı Ege Bölgesi dahilinde özelden genele doğru yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Şehirleşme hızı; Şehirleşme hızı ve oranının belirlenmesinde kriterlere göre Ege bölgesi şehirlerinin irdelenmesi