Broş takımlarının bilgisayar destekli tasarımı - Çırak, Oğuzhan A. (My University, 2021)
Artan dijitalleşme ve teknik hesaplamaların bilgisayar destekli yazılımlar tarafından yapılması, hatasızlaştırma ve Endüstri 4,0 gibi sektörel konseptlerin gelişmesiyle ülkemizde büyük bir hız kazanmıştır. Talaşlı imalat proseslerinde kullanılan, özellikle otomotiv ve savunma sanayiinde büyük ölçüde yer alan broş takımlarının tasarımı ve üretimi ülkemizde az sayıda firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Hesaplama tekniklerinin ve know-how’ın büyük ölçüde Avrupa menşeili firmaların tekelinde olması sebebiyle yerli firmalar, broş takımlarının tasarımında bilindik genel geçer formüller ve algoritmalar kullanmakta ve tecrübeleriyle bu algoritmaları geliştirmeye çalışmaktadırlar. Her yeni imal edilmiş broş takımının performansı yerli broş takımı üreticilerinin müşterileriyle ortaklaşa takip edilerek bu çalışmada kullanılan algoritmalar tasarım iyileştirme süreçlerinde kullanılmıştır ve günümüzde de bu iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada yerli üreticilerin tasarım tecrübeleri derlenmiş, dijitalize edilerek sayısal tabanlı algoritmalarla bilgisayar destekli programa dönüştürülmüştür. Üretilen program ile üç farklı tipte broş takımı tasarlanmıştır ve bu broş takımları üretilerek deneme parçaları broşlama işlemine tabi tutulmuştur. Deneme operasyonları sonrasında istenen ölçü kararlığı ve yüzey hassasiyetlerinin yakalandığı görülmüştür. Bu kapsamda programın uç şartlara uyum sağlayabilmesi için deneme yanılma metoduyla veri setlerinin genişletilmesi ve uç şartlardaki hesaplama hatalarının minimize edilmesi için gelecekte algoritmik hesaplamalara katsayı eklemek suretiyle programın geliştirilmesi mümkündür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Broş takımları tasarım; Broşlama; Takım tasarım programı