Türkiye’de liberalizm tartışmaları - Can-Kazan, Nehir (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de liberal kuramın nasıl tartışıldığını sunmaktır. Bu tartışmaya başlamadan, ilk olarak dünya literatüründe liberalizmin nasıl tanımlandığına bakılmıştır. Tek bir liberalizm tanımı yapılıp yapılamayacağı tartışılmış, John Stuart Mill, John Rawls ve Friedrich August von Hayek’in temel fikirleri özetlenmeye çalışılmıştır. Bunun ardından Türkiye’deki liberal düşünme biçimi tartışmalarına geçilmiş ve ilk olarak, 21.yy’da Türkiye’de liberal düşünme biçimi denilince akla ilk gelen iki derneğin (Liberal Düşünce Topluluğu ve Özgürlük Araştırmaları Derneği) üyelerinden Mustafa Erdoğan ve Atilla Yayla’nın fikirlerinin aktarılmıştır. İkinci olarak ise, Türkiye’de liberalizmin neoliberalizm olarak tanımlanıp tartışılması, merkez-çevre, ikinci cumhuriyet ve sol liberalizm tartışmalarının nasıl liberalizm ile ilişkilendirildiğine yer verilmiştir. Bu tartışmaların sonucunda, Mustafa Erdoğan ve Atilla Yayla’nın fikirlerinin liberter kuramla daha fazla ortak noktası olduğu ve ek olarak, neoliberalizmin haksız şekilde liberalizm olarak tanımlandığı, gerçekte iki kuramın vaatlerinin birbirinden farklı olduğu görülmüştür. İkinci olarak, olarak merkez-çevre, devlet-sivil toplum ikiliğinden yola çıkarak Türkiye siyasal hayatını okuyan tartışmanın liberal kuramla çok az ortak noktası olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Liberalizm; Osmanlı Dönemi’nden 1960’lı yıllara liberalizm anlayışı; 1980 sonrası Türkiye’de liberalizm anlayışı