S.C.S. sentetik birim hidrograf yönteminin Türkiye şartlarında uygulanabilirliğinin araştırılması - Aslan, Birol (My University, 1997)
Bu çalışmada, yeterli miktarda hidrolojik verilerin bulunmadığı küçük havzaların oluşturacağı taşkın değerlerini bulmak için geliştirilen sentetik hesap yöntemleri incelenmiş ve belirli bir havza için uygulama yapılıp sonuçlan üzerinde durulmuştur. Su mühendisliği kapsamına giren yapı ve tesislerin tasarımı için yapılan hidrolojik çalışmalarda amaç, yapılacak proje kesitinde beklenen hidrolojik değerlerin tahminini en doğru bir şekilde belirlemektir. Bunun sağlanması için güvenilir verilere, çeşitli yöntemlerin denenmesine ve gerektiğinde yeni yöntemlerin ortaya konması için tüm dünyada sürekli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar için harcanacak zaman, daima kazanç olarak topluma geri dönecektir. Bu çalışmada, küçük havzaların oluşturacağı pik debileri hesaplamak için son yıllarda dünyada büyük kabul gören SCS Birim Hidrograf Yöntemi Kemiklidere Yağış Havzası için uygulanmış ve diğer mevcut sentetik yöntemlerin sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Giriş bölümü olarak hazırlanan birinci bölümde, taşkına tesir eden tüm hidrolojik doneler teker teker ele alınmış ve geniş bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde, pik debilerin bulunmasında faydalanılan çeşitli yöntemlerin tarifleri ve ayrıntılarıyla formülleri verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kemiklidere havzasının topoğrafik ve iklimsel diğer özellikleri belirtilmiş ve havza irdelenerek yöntemler buraya uygulanmıştır. Sonuç ve öneriler bölümü olan dördüncü bölümde, farklı yöntemlerle hesap edilen sonuçlar mukayese edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Taşkın hidrolojinin önemi; Yöntemlerin tanıtılması; Yöntemlerin uygulanması