Elastik zemine oturan ince plakların stabilitesinin sonlu elemanlar metodu ile çözümü - Çaloğlu, Murat (My University, 1995)
Plaklarda dış yükler orta düzlemin içinde etkiyorsa stabilite problemleri önem kazanır. Bu tür taşıyıcı elemanlara levha denir. Günümüzde plaklar, bina döşemelerinde, betonarme yüksek yapı temellerinde, elastik zemine oturan yapı temellerinde, su depolarında, betonarme istinat duvarlarında, ankrajlı betonarme perdelerde, limanlarda, stok sahalarında, hava limanlarında, baca temellerinde, silo temellerinde ve köprülerde kullanılan taşıyıcı elemanlardır. Zemin etkilerine maruz olmayan plakların stabilitesi için bir hayli çözüm elde edilmiş ve bu çözümler tablo ve abaklar halinde pratik olarak kullanılacak hale getirilmiştir. Bu tablo ve abaklar Rayleigh ve Ritz metodlan yardımıyla elde edilen çözümlerdir. Bu çalışmada, dikdörtgen sonlu elemanları için çıkarılmış şekil fonksiyonları kullanılarak elastik zemine oturan ince plakların stabilitesinin çözümü yapılmıştır. Zemin etkileri yatak katsayısı ile göz önüne alınmış ve eleman zemin etki matrisi adı altında tablo halinde verilmiştir. Sonlu elemanlar metodu ile elastik zemine oturan ince plakların stabilitesinin çözümünü yapan bilgisayar programı geliştirilmiş ve bazı örnek çözümlerle çalışmasının sonuna eklemiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Sonlu elemanlarmetodu; Potansiyel enerji prensibi; İnce plakların sonlu elemanlar metodu ile stabilite hesabı